Образовно-науцна редакција РТС снимила је емисију под насловом “Нуклеарни објекти Србије”, која је емитована 08. маја 2018. године на каналу РТС.

Кроз низ занимљивих тема о појму и вазности радиоекологије, појму радиоактивности у природи, радиоактивном отпаду, зрацењу и контаминацији, воде нас врхунски струцњаци у својим областима запослени у ЈП “Нуклеарни објекти Србије”.

Текст преузет са презентације РТС

Институт Винча, водећа је научно-истраживачка организација у Србији, од националног је значаја и брине о подизању стандарда и квалитета живота грађана. Области истраживања су физика, хемија, биологија, енергетика, заштита од зрачења, као и заштита животне средине.

У оквиру института је и Јавно предузеће “Нуклеарни објекти Србије”, које је основала Влада Републике Србије чији је приоритет нуклеарна сигурност и безбедност, као и заштита грађана од могућег штетног јонизујућег зрачења.

Окружени смо производима који у себи садрже опасне супстанце, и када се њихов животни век заврши, ако се не збрину по стандардима, лако могу доспети у животну средину.

Тема данашње емисије је заштита, третман и складиштење радиоактивног отпада, контрола квалитета ваздуха.

Кроз низ занимљивих тема о појму и важности радиоекологије, појму радиоактивности у природи, радиоактивном отпаду, зрачењу и контаминацији, као и заштити, воде нас врхунски образовани стручњаци у својим областима, запослени у Нуклеарним објектима Србије.

Саговорници су: директор Далибор Арбутина, проф. др Наташа Лазаревић, проф. др Иван Кнежевић, проф. др Милутин Јевремовић, и др.

Уредник Александра Стојановић

Редитељ Ненад Кркелић

Текст прочитајте на линку:

Нуклеарни објекти Србије

Погледајте емисију на YоуТубе-у, са званичног канала, РТС – Образовно-научни програм

Нуклеарни објекти Србије

ONP