Поштоване колеге и колегинице,

Овим путем бих желео да прокоментаришем акцију коју неки делови тј. сарадници Института већ спроводе, а тиче се превоза запослених ЈП НОС. Дакле, поздрављам ту акцију, и надам се да ће обухватити све наше запослене! Али, пре тога бих желео да вас укратко упознам са историјом наших преговора на ту тему, о чему је вероватно било доста „проверених” и „непроверених” вести.

Питање заједничког превоза је неколико пута разматрано са руководством Института. После преговора од неколико месеци, са претходним директором смо постигли договор да се потпише Уговор којим би се регулисали сви заостали проблеми – између осталог и превоз – а на основу претходне усаглашене анализе и предлога који би сачиниле заједничке службе ЈП НОС и ИНН. То је било крајем марта прошле године, дакле 2012! Претходни директор се сложио са предлогом Уговора који су сачиниле стручне службе ИНН и ЈП НОС, ја сам га потписао, послао и – после недељу дана добио негативан одговор. То је једина и права истина, може се проверити код више наших и институтских сарадника који су у свему учествовали.

Нови директор Института је одмах упознат са тиме, а стигла су и нека уверења из Гараже да се постојећи технички проблеми могу превазићи. Али, након месец дана, нова управа је изјавила да ипак „не може против Института” и договор који је постигнут за јануар месец ове године, био је само краткорочна мера. Ја сам у име Предузећа нудио више варијанти – такође више пута и у присуству више сведока – али се „није могло против Института”.

Недопустива је наравно таква врста приватизације државне имовине, којом се из тзв. „заједничког превоза” изузима један део државних институција, финансираних из истог буџета и истог министарства. Али, оно што логика (и право?) не дозвољава, политика изгледа може.

И тако смо дошли до тренутне ситуације. Ја сам јуче обавестио директора Института о томе, и он је изразио сумњу у истинитост таквих тврдњи. У потпуном убеђењу да је директор говорио истину, остаје ми само да, помало збуњен оваквом организацијом – јер имам информације да су наши сарадници већ уплатили на неки рачун тражени износ – пожелим свим нашим сарадницима да, као физичка лица, што успешније спроведу акцију уговарања превоза са Институтом, или делом са којим се то изгледа може постићи.

У том смислу, подржавам акцију и Синдиката и свих колега који се питају да ли се треба укључити у ову ванинституционалну акцију.

Др Јагош Раичевић
в. д. директора ЈП „Нуклеарни објекти Србије”