Представници Поликлиничке службе Јавног предузеће „Нуклеарни објекти Србије” учествоваће на Регионалном семинару о примени биодозиметрије у случају радијационог акцидента у Београду.

Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ) ће у сарадњи са Агенцијом за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије, у периоду од 2. до 5. априла 2013. године одржати Регионални семинар о примени биодозиметрије у случају радијационог акцидента (Регионал Wорксхоп он Апплицатионс оф Биодосиметрy ин Цасе оф а Радиатион Емергенцy), у оквиру пројекта техничке сарадње са МААЕ: Јачање и хармонизација националних способности за одговор на нуклеарне и радиолошке ванредне ситуације (Стренгтхенинг анд Хармонизинг Натионал Цапабилитиес фор Респонсе то Нуцлеар анд Радиологицал Емергенциес).

На семинару ће се 40 учесника из 32 земље упознати са биодозиметријским техникама и методологијама које се примењују при одређивању доза примљених у случају радијационог акцидента. Одређивање доза примљених у акциденту је важно, пре свега због планирања лечења прекомерно озрачених лица и прецизнијих информација о могућим последицама које могу да се манифестују неколико недеља после излагања зрачењу.

Два представника Поликлиничке службе Јавног предузеће „Нуклеарни објекти Србије” учествоваће на Регионалном семинару о примени биодозиметрије у случају радијационог акцидента.