Вест пренета са Политика Online

Александар Апостоловски
објављено: 12.02.2013.

Демонтирање радиоактивног кобалта 60 из Здравственог центра у Кладову садржало је велике безбедносне изазове
Све измерене дозе зрачења током преношења кобалта биле у прописаним границама

Под највећим степеном тајности, недавно је завршена високоризична операција замене јаког извора „кобалтбомбе” – радиотерапијског извора „кобалта 60”. Вишемесечна, пажљиво припремана акција, одвијала се ван очију јавности, јер је демонтирање старог, али још снажног „истрошеног” извора кобалта 60 из Здравственог центра у Кладову, садржала велике безбедносне изазове. Мотив је био изузетно значајан. Радиотерапијски центар у Здравственом центру Кладово поседује неколико радиотерапијских уређаја: линеарни акцелератор, једини катетрон са изворима Ц0-60 у Србији и једини кобалтрон–„кобалт бомбу”.Сви радиотерапијски центри у Србији су имали овакве уређаје, сви су расходовани и замењени линеарним акцелераторима, сем наведеног у Кладову. Директорка тамошњег здравственог центра Слађана Натошевић каже да радиоактивни „кобалт 60” служи у терапијске сврхе, за примену зрачне терапије код појединих врста солидних тумора и изузетно је значајан. И изузетно опасан.

Зато је још у децембру прошле године, уз специјалну пратњу МУП-а Србије, материја транспортована из Кладова за Београд и смештена у новоизграђено складиште јаких извора зрачења, у ЈП „Нуклеарни објекти Србије” (НОС), у круг Винче. Следећа фаза је започела транспортом новог јаког извора „кобалта 60”, који је стигао под високим мерама безбедности из Мађарске.

– Извор није могао да буде одмах монтиран у Кладову, јер носач извора није одговарао оном у кобалтрону, који се налази у тамошњем здравственом центру – каже директор ЈП НОС Јагош Раичевић.

Зато је прво морао бити транспортован до „врућих ћелија” реактора у Винчи, јединог места у Србији где је било могуће његово препакивање у други, одговарајући контејнер.

– Пребацивање извора из мађарског у наш контејнер је, као „лакши део” посла, обављено у хали великог истраживачког реактора РА. Затим је тај контејнер краном пребачен у простор иза „врућих ћелија” реактора „РА”, из кога је пребачен у једну од њих. Када је испражњен, контејнер је склоњен, и уместо њега је постављен други, нови транспортни контејнер, чији су унутрашњи носачи били компатибилни са кобалтроном из центра у Кладову – напомиње директор НОС-а.

Последњи, најризичнији део операције представљало је пребацивање извора из „вруће ћелије” реактора РА у транспортни контејнер. О јачини тог радиоактивног извора довољно говори и податак да би, у случају нежељених догађаја, тај извор веома малих димензија, свакоме у његовој непосредној близини испоручио смртоносну дозу зрачења за само неколико секунди. У таквом сценарију би јако великим дозама зрачења били изложени не само они који би се тада нашли у згради већ и изван ње.

Раичевић истиче да су сви ти елементи узети у обзир када се приступило пажљивом планирању. Сви прорачуни су послужили као основ за израду детаљног Извештаја о сигурности, који је одобрила Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарне сигурности Србије.

– Све прорачуне је израдио ЈП НОС, који је вршио и дозиметријски надзор операција на реактору РА и „врућим ћелијама”, док је главни операторски посао препакивања сачинио увежбани тим Лабораторије за радиоизотопе Института „Винча” – напомиње Раичевић.

Све измерене дозе зрачења у току извођења операција у потпуности су одговарале онима које су претходно израчунате на рачунарском кластеру који је на реактору РБ успоставило ЈП „НОС”. Захваљујући искусној екипи Лабораторије за изотопе Института „Винча”, све фазе компликованог посла текле су по плану. Најизложенији појединци су примили неколико пута мање дозе зрачења од максимално дозвољених за ову операцију.

Директор Института за нуклеарне науке „Винча” Бојан Радак напомиње да јетранспорт радиоактивног извора у свим фазама вршен под строгим обезбеђењем МУП-а Србије, уз сагласност и контролу Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Републике Србије. Здравствени центар „Кладово” наставља послове радиотерапије са „кобалтом 60”. Извор ће бити употребљив у наредних 10 година.