У Србији се сваке године генерише од неколико десетина до неколико стотина кубних метара радиоактивног отпада, који долази из медицинских институција, научно-истраживачких организација и индустрије. Осим тога, све до распада СФРЈ, у Винчи је складиштен радиоактивни отпад истог порекла са целе територије тадашње државе. Тако се сада у постојећим складиштима налази око 3000 кубних метара радиоактивног отпада.

Узимајући у обзир овако велику количину, као и чињеницу да се радиоактивни отпад генерише свакодневно у нашој земљи, Јавно предузеће „Нуклеарни објекти Србије“ завршило је изградњу модерног и безбедног складишта, хангар Х3/БС, довољно великог капацитета. Планирано је да у то складиште буде премештен комплетан радиоактивни отпад из постојећих складишта, која ће потом бити демонтирана. На тај начин ће сав радиоактивни отпад из наше земље бити ускладиштен безбедно и сигурно на једном месту.

Добијена је употребна дозвола, као и дозвола за пробни рад за спровођење нуклеарне активности (складиштење отпада) у трајању од десет недеља. По истеку пробног рада, за неколико недеља, очекује се добијање дозволе за трајно спровођење нуклеарне активности. У изградњу овог објекта уложено је 2,5 милиона евра, а објекат је грађен од 2007. до 2011. године.

                “Јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије, као и Влада Републике Србије, уложили су велики напор да наши грађани буду сигурни и безбедни. Велика средстава су уложена за овакав објекат, као и за сву опрему и материјале намењене безбедном складиштењу радиоактивног отпада и јаких извора зрачења. Сада се може рећи да смо на најбољем путу да санирамо стање у Винчи и успоставимо ниво радијационе сигурности који је дефинисан међународним стандардима, од стране Међународне агенције за атомску енергију. То значи да ћемо већ наредне године отпочети демонтажу дотрајалог складишта радиоактивног отпада, у којем се налази и историјски отпад из времена СФРЈ, и пребацивање тог отпада у ново складиште“, рекао је Радојица Пешић, директор Јавног предузећа Нуклеарни објекти Србије.

Србија је, као што је познато, отпремила нуклеарно гориво у Руску Федерацију, те стога ново складиште неће служити за одлагање нуклеарног горива. Такође, ново складиште неће служити за евентуално одлагање радиоактивног отпада који настаје у другим државама, већ искључиво за складиштење радиоактивног отпада који настаје у нашој земљи.

Пуштањем у рад новог хангара решавамо питање безбедног и сигурног складиштења радиоактивног отпада у наредних неколико деценија.

Погледајте галерију слика

h3 001h3 002h3 003h3 004