Стигло признање за уклањање високообогаћеног уранијума

На Међународној конференцији о употреби нуклеарног горива и нуклеарних реактора, која је управо завршена у Чилеу, представник Америчког министарства енергетике је уручио захвалницу представнику Србије Радојици Пешићу, директору Јавног предузећа „Нуклеарни објекти Србије“, у којој се наводи, да је Србија уклонивши са своје територије сав високообогаћени уранијум дала важан пример међународној заједници и поставила нове стандарде у нуклеарним свету.


                Током конференције представник Србије је имају заједничку презентацију са представником Међународне агенције за атомску енергију, у вези отпремања нуклеарног горива из Србије у Руску федерацију.

Србија је добила признање јер је шеста земља у свету која је у периоду од 2009. године до данас, са своје територије уклонила високообогаћени уранијум и плутонијум, нуклеарне материјале који представљају потенцијалне мете нуклеарног тероризма. Србија је постала једна од само 19 држава у свету које су постигле тако вредан резултат. Република Србија је укључена у глобални програм за смањење нуклеарног тероризма, у којем учествује 130 држава.

ack 150x150Представници Србије редовно учествују на конференцијама које организује Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), и чланица је те организације од 2001. године. Овом приликом је на конференцију као представник позван директор ЈП „Нуклеарни објекти Србије“, Радојица Пешић. Сви трошкови су покривени од стране организатора скупа.