Јавно преузеће „Нуклеарни објекти Србије“ је учествовало на 8. Међународном сајму заштите животне средине „EcoFair“, одржаном у периоду од 12. до 14. октобра 2011.године. EcoFair 2011 је окупио рекордан број учесника из земље и иностранства из области система заштите животне средине.

На Сајму је посебна пажња посвећена управљању отпадом и такозваној „зеленој економији“, односно индустрији рециклаже и обновљивим изворима енергије.

ЈП Нуклеарни објекти Србије у оквиру својих редовних активности и делатности на више начина доприноси заштити животне средине, пре свега кроз управљање радиоактивним отпадом и спровођење мера радијационе и нуклеарне безбедности и сигурности. Све наше активности усмерене су на заштиту становништва од могућег штетног утицаја радиоактивних и нуклеарних материјала.

На нашем штанду посетиоци су имали прилике да виде стандардно буре од 200 литара за складиштење радиоактивног отпада, заштитно одело (Тyвек) и маску која прекрива лице за рад у зони радиоактивне контаминације, два типа личних дозиметара (ТЛД и ОСЛ) за мерење доза зрачења при спољашњем излагању професионално изложених лица.

На штанду ЈП Нуклеарни објекти Србије је демонстриран рад

  • уређаја за мерење електромагнетских поља – анализатор електричних и магнетских поља ниских фреквенција који се користи за мерење нивоа поља у околини далековода и трафо станица, и
  • широкопојасног уређаја за испитивање електромагнетских поља високих фреквенција за мерење базних станица мобилне телефоније, радио и ТВ пријемника.

Пажњу посетилаца је привукла и акција Одељења за заштиту од нејонизујућег зрачења нашег предузећа “Колико зрачи Ваш мобилни телефон“ када смо мерили ниво елекетричног поља високих фреквенција мобилног телефона заинтересованим грађанима и излагачима и указали на разлике јонизујућег и нејонизујућег зрачења. Акција је трајала током два дана Сајма – у четвртак и петак, 13. и 14. октобра.

Драго нам је што смо имали прилику да на непосредан начин представимо делатност и услуге ЈП Нуклеарни објекти Србије и срдачно се захваљујемо свим посетиоцима нашег штанда.

Погледајте галерију слика

 ekofair 2011 1ekofair 2011 2ekofair 2011 3ekofair 2011 4ekofair 2011 5